13 Ιανουάριος 2019

Παγκόσμιο Συνέδριο Μαιευτικής Γυναικολογίας 2018

FIGO 2018

Τον Οκτώβριο του 2018 πραγματοποιήθηκε το 3ετές συνέδριο της Παγκόσμιας εταιρίας Μαιευτικής Γυναικολογίας. Ο τόπος του συνεδρίου ήταν το Rio de Janeiro της Βραζιλίας. Στο συνέδριο παρευρέθησαν περίπου 10 χιλιάδες γυναικολόγοι από όλο τον κόσμο και ανάμεσα σε αυτούς και ο κος Ν.Παπανικολάου.

Στα νέα του συνεδρίου συγκαταλέγονται πολύ ενδιαφέρουσες στρογγυλές τράπεζες όπου συζητήθηκαν φλέγονται θέματα της σύγχρονης μαιευτικής και γυναικολογίας με πιο ενδιαφέροντα τα ακόλουθα :

Στον τομέα της μαιευτικής : Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσέλκυσε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine , η πρώτη στο είδος της όπου επιλεκτική πρόκληση τοκετού στις 39 εβδομάδες φάνηκε να μην ελαττώνει την περιγεννητική θνησιμότητα , χωρίς να αυξάνει την πιθανότητα καισαρικής τομής.
Για πρώτη φορά επίσης η Παγκόσμια εταιρία Μαιευτικής Γυναικολογίας έλαβε θέση σχετικά με τα επιθυμητά κριτήρια καμπύλης σαχκάρου - δίνοντας τέλος σε μια γκρίζα ζώνη ετών.
Εξαιρετικά ενδιαφέροντα νέα προέκυψαν και από νεότερα δεδομένα παρακολούθησης εγκυμοσύνης με καθυστέρηση ενδομήτριας ανάπτυξης.

Στον τομέα της γυναικολογίας : Ο βραβευμένος με νόμπελ ιατρικής 2018 Tasuku Honjo από την Ιαπωνία ανέλυσε το έργο του για την απελευθέρωση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος για να καταπολεμήσει τον καρκίνο, μια σημαντική ανακάλυψη που οδήγησε σε μια εντελώς νέα κατηγορία φαρμάκων.
Στον τομέα της ουρογυναικολογίας ανταλλάχθησαν ενδιαφέρουσες απόψεις σχετικά με το μέλλον των πλεγμάτων στην σύγχρονη αντιμετώπιση της χαλάρωσης κόλπου, κατά τη διάρκεια παράλληλων συνεδριών της Παγκόσμιας Εταιρίας Ουρογυναικολογίας- μέλος της οποίας είναι και ο κος Παπανικολάου.

 

"...η εφαρμογή της επιστημονικά τεκμηριωμένης ιατρικής (evidence based medicine)αποτελεί βασική αρχή του κέντρου Eleucis , ώστε η παρακολούθηση των ασθενών και εγκύων μας να γίνεται με τα πλέον σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Η εξέλιξη της ιατρικής είναι ταχύτατη , με αποτέλεσμα πολλές κατευθυντήριες οδηγίες που εφαρμόζονταν 3 χρόνια πριν να θεωρούνται πλέον παρωχημένες και ατελείς. Για το λόγο αυτό η συμμετοχή σε παγκόσμια fora είναι αναγκαία και τελικά επωφελής για τους ίδιους τους ασθενείς μας'' - δήλωσε ο κος Παπανικολάου σε ομιλία του σε ομάδα σπουδαστών μαιευτικής , λίγες ημέρες αργότερα , στη Θεσσαλονίκη.