Νέα

Γυναίκες που γεννούν στο σπίτι έχουν 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών και θνησιμότητας σε σύγκριση με τοκετό σε κλινική ή νοσοκομείο, σύμφωνα με μελέτη από το το Ben-Gurion University of the Negev και το Soroka University Medical Center.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο 39ο ετήσιο συνέδριο περιγεννητικής Ιατρικής στο Λας Βέγκας των Ην. Πολιτειών τον Φεβρουάριο που μας πέρασε.
Η μελέτη συνέκρινε τοκετούς στο σπίτι με τοκετούς στο Μαιευτήριο που συνέβησαν μέσα σε χρονικό διάστημα 23 ετών (1991-2014).
Σύμφωνα με τον καθηγητή κο Eyal Sheiner, επικεφαλή του τμήματος Μαιευτικής Γυναικολογίας και αναπληρωτή πρόεδρο του τμήματος επιστημών υγείας 15 στα 1000 νεογνά που γεννιούνται στο σπίτι κινδυνεύουν να πεθάνουν , σε σύγκριση με μόνο 5 στα 1000 νεογνά που γεννιούνται σε μαιευτήριο.

' Η μελέτη αυτή έρχεται σε συμφωνία και επιβεβαιώνει μεγαλύτερες υπάρχουσες μελέτες που έχουν δημοσιευτεί στις ΗΠΑ και αναδεικνύουν ότι ο τοκετός στο σπίτι σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο νεογνικού θανάτου ' δήλωσε ο καθηγητής Sheiner.

'Πριν κάποιο καιρό δεν υπήρχαν μεγάλες διαφορές στα επίπεδα θνησιμότητας ανάμεσα στον τοκετό στο μαιευτήριο και στο σπίτι , αλλά την σήμερον ημέρα, εξαιτίας της πολύ βαθύτερης και αναλυτικότερης γνώσης της ιατρικής υπάρχει μεγάλη διαφορά΄ δήλωσε ο καθηγητής , προσθέτοντας πως ''αμεση προσβαση σε χειρουργεία και μονάδα νεογνών εξασφαλίζουν πολύ μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας όταν εμφανιστεί κάποια επιπλοκή ΄

Links:
https://www.news-medical.net/news/20190304/Childbirth-in-non-hospital-settings-is-far-more-dangerous-than-hospital-deliveries.aspx

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/03/190304095841.htm

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 07/03 η ομιλία του κ. Παπανικολάου στα ΙΕΚ Παστέρ με θέμα : ΄Νεώτερα δεδομένα στο εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας - Αντισύλληψη : μύθοι και αλήθειες' 

 
Η ομιλία πραγματοποιήθηκε κατόπιν τιμητικής πρόσκλησης των ΙΕΚ Παστέρ στα πλάισια της εκπαίδευσης του τμήματος Νοσηλευτών. Μαιών.
 
Η ενημέρωση , ιδίως της νέας γενιάς πάνω σε θέματα οικογενειακού προγραμματισμού είναι στις μέρες μας ιδιαίτερα ελλιπής , με αποτέλεσμα να διαιωνίζονται ανακρίβειες και μύθοι. 
Η παρουσίαση έδωσε την ευκαιρία να ξεκινήσει ένας γόνιμος διάλογος με τους νεαρούς σπουδαστές/ σπουδάστριες και να απαντηθούν σοβαρά ερωτήματα και απορίες. 
 

Προσκεκλημένος ομιλιτής των ΙΕΚ Παστέρ θα είναι ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος κος Νίκος Παπανικολάου, ιδρυτής και επικεφαλής του Κέντρου Eleucis.


Η επιστημονική ομιλία έχει σκοπό την εκπαίδευση των σπουδαστών και θα πραγματοποιηθεί αύριο 07/03 και θα έχει θέμα : Νεώτερα δεδομένα στην αντισύλήψη και στο εμβόλιο κατά του ιού Hpv.
 
13 Ιανουάριος 2019

Κοπή πίτας 2019

Πραγματοποιήθηκε προχθές 11/01 η καθιερωμένη ετήσια κοπή πίτας του κέντρου Eleucis.

Η κοπή πραγματοποιήθηκε στο γνωστό bar restaurant Noel της Θεσσαλονίκης παρουσία των στενών συνεργατών του κέντρου.

Ευτυχισμένο το 2019 .με πολλά υγιή μωρά!

FIGO 2018

Τον Οκτώβριο του 2018 πραγματοποιήθηκε το 3ετές συνέδριο της Παγκόσμιας εταιρίας Μαιευτικής Γυναικολογίας. Ο τόπος του συνεδρίου ήταν το Rio de Janeiro της Βραζιλίας. Στο συνέδριο παρευρέθησαν περίπου 10 χιλιάδες γυναικολόγοι από όλο τον κόσμο και ανάμεσα σε αυτούς και ο κος Ν.Παπανικολάου.

Στα νέα του συνεδρίου συγκαταλέγονται πολύ ενδιαφέρουσες στρογγυλές τράπεζες όπου συζητήθηκαν φλέγονται θέματα της σύγχρονης μαιευτικής και γυναικολογίας με πιο ενδιαφέροντα τα ακόλουθα :

Στον τομέα της μαιευτικής : Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσέλκυσε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine , η πρώτη στο είδος της όπου επιλεκτική πρόκληση τοκετού στις 39 εβδομάδες φάνηκε να μην ελαττώνει την περιγεννητική θνησιμότητα , χωρίς να αυξάνει την πιθανότητα καισαρικής τομής.
Για πρώτη φορά επίσης η Παγκόσμια εταιρία Μαιευτικής Γυναικολογίας έλαβε θέση σχετικά με τα επιθυμητά κριτήρια καμπύλης σαχκάρου - δίνοντας τέλος σε μια γκρίζα ζώνη ετών.
Εξαιρετικά ενδιαφέροντα νέα προέκυψαν και από νεότερα δεδομένα παρακολούθησης εγκυμοσύνης με καθυστέρηση ενδομήτριας ανάπτυξης.

Στον τομέα της γυναικολογίας : Ο βραβευμένος με νόμπελ ιατρικής 2018 Tasuku Honjo από την Ιαπωνία ανέλυσε το έργο του για την απελευθέρωση του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος για να καταπολεμήσει τον καρκίνο, μια σημαντική ανακάλυψη που οδήγησε σε μια εντελώς νέα κατηγορία φαρμάκων.
Στον τομέα της ουρογυναικολογίας ανταλλάχθησαν ενδιαφέρουσες απόψεις σχετικά με το μέλλον των πλεγμάτων στην σύγχρονη αντιμετώπιση της χαλάρωσης κόλπου, κατά τη διάρκεια παράλληλων συνεδριών της Παγκόσμιας Εταιρίας Ουρογυναικολογίας- μέλος της οποίας είναι και ο κος Παπανικολάου.

 

"...η εφαρμογή της επιστημονικά τεκμηριωμένης ιατρικής (evidence based medicine)αποτελεί βασική αρχή του κέντρου Eleucis , ώστε η παρακολούθηση των ασθενών και εγκύων μας να γίνεται με τα πλέον σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Η εξέλιξη της ιατρικής είναι ταχύτατη , με αποτέλεσμα πολλές κατευθυντήριες οδηγίες που εφαρμόζονταν 3 χρόνια πριν να θεωρούνται πλέον παρωχημένες και ατελείς. Για το λόγο αυτό η συμμετοχή σε παγκόσμια fora είναι αναγκαία και τελικά επωφελής για τους ίδιους τους ασθενείς μας'' - δήλωσε ο κος Παπανικολάου σε ομιλία του σε ομάδα σπουδαστών μαιευτικής , λίγες ημέρες αργότερα , στη Θεσσαλονίκη.

05 Δεκέμβριος 2018

Μασάζ Εγκυμοσύνης

ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΥΗΣΗ

Οι έγκυες αναπτύσσουν σε μεγάλο βαθμό λόρδωση στην οσφυϊκή μοίρα και πόνο στην περιοχή αυτή. Καθώς μεγαλώνει η κοιλιά το κέντρο βάρους μετατοπίζεται μπροστά, η λεκάνη αποκτά κλίση και αλλοιώνονται τα φυσιολογικά κυρτώματα της σπονδυλικής στήλης. Το σώμα προσπαθώντας να ανταποκριθεί στις αλλαγές αυτές, διατηρεί τους μύες των περιοχών αυτών σε συνεχή σύσπαση με αποτέλεσμα οσφυαλγία, πόνους στην πλάτη και στον αυχένα.
Καθώς εξελίσσεται η εγκυμοσύνη, οι ορμόνες που παράγονται κατά τη διάρκεια των σαράντα δύο εβδομάδων, έχουν έντονη δραστηριότητα.
Οι 3 κύριες εξ αυτών, που επηρεάζουν έντονα το μυοσκελετικό σύστημα, τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις είναι
- Προγεστερόνη: Παράγεται από τις ωοθήκες και αργότερα από τον πλακούντα. Χαλαρώνει τους μύες και βοηθά τους συνδέσμους και τους τένοντες να διαταθούν.
- Οιστρογόνα: Μαλακώνουν το κολλαγόνο των συνδετικών ιστών και επιτρέπουν τους συνδέσμους να γίνουν πιο εύκαμπτοι για να αντέξουν τις αλλαγές που θα φέρει η εγκυμοσύνη στο σώμα. Ενισχύουν το τοίχωμα της μήτρας για να ανταπεξέλθει στις ισχυρές συσπάσεις του τοκετού. Έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κιρσών, ραγάδων στο δέρμα (χαλαρώνουν οι ελαστικές του ίνες) και πόνων στην πλάτη.
- Ρελαξίνη: Πρόκειται για ορμόνη που μοιάζει με την ινσουλίνη και εκκρίνεται τόσο από την ωοθήκη κατά τη διάρκεια του κύκλου όσο και από τον πλακούντα κατά την κύηση. Προκαλεί χαλάρωση των συνδέσμων κυρίως της πυέλου διευκολύνοντας τον τοκετό και την εξάλειψη του τραχήλου την ώρα της γέννας.

Παρόλο που οι ορμονικές μεταβολές προκαλούν πόνο και κάποιες δυσάρεστες παρενέργειες, είναι ωστόσο απολύτως απαραίτητες για τη φυσιολογική πορεία της κύησης!

 

ΟΦΕΛΗ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΗΣ ΜΑΛΑΞΗΣ

Με την προυπόθεση ειδικής κατάρτισης και τεχνογωσίας, το μασάζ κατά την εγκυμοσύνη έχει στόχο να αμβλύνει τις σωματικές εντάσεις και να προσφέρει ανακούφιση και ευεξία. Παράλληλα δημιουργεί μια ιδιαίτερη σύνδεση και επικοινωνία με το μωρό σας προσφέροντάς του ένα ήρεμο περιβάλλον ανάπτυξης.
Πιο συγκεκριμένα:
• Χαλαρώνει το νου, μειώνει την υπερένταση και το άγχος
• Μειώνει τους πονοκεφάλους, ανακουφίζει από πόνους σε οσφύ, κορμό, αυχένα
• Ιδανικό για τους πόνους στην πλάτη όσο η εγκυμοσύνη προχωρά
• Ανακουφίζει από τον πόνο στο ισχίο που δημιουργείται από την πίεση στο νεύρο της μήτρας που μεγαλώνει
• Βελτιώνει τη στάση του σώματος και την ισορροπία
• Βελτιώνει τον ύπνο
• Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
• Προσφέρει λεμφική αποσυμφόρηση και αποβολή των άχρηστων προιόντων του οργανισμού μέσω της λέμφου
• Μειώνει τα οιδήματα
• Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος διευκολύνοντας τη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στον πλακούντα
• Προσφέρει τόνωση και ελαστικότητα στο δέρμα
• Ενδυναμώνει το δεσμό μητέρας- βρέφους
• Δημιουργεί σχέση εμπιστοσύνης με τη μαία

 

ΟΦΕΛΗ ΜΑΛΑΞΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ

Λειτουργεί ευεργετικά για την έκβαση του τοκετού:
• Ανακουφίζει από τον πόνο
• Αυξάνει τα επίπεδα της ωκυτοκίνης
• Επιταχύνει τον τοκετό
• Προσφέρει ευεξία

Σύμφωνα με έρευνες (Touch Research Institute του Πανεπιστημίου του Μαιάμι) οι γυναίκες που κάνουν μασάζ κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού, αναφέρουν λιγότερο πόνο, λιγότερο άγχος και μικρότερης διάρκειας τοκετούς.

23 Ιούνιος 2018

Vaginal seeding

Είναι γνωστό πως παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ασθένειες όπως άσθμα , αλλεργίες και αυτοάνοσες παθήσεις στο μέλλον.

Στην προσπάθεια να ελαττωθεί η θνησιμότητα και θνητότητα που προκύπτει από τις παθήσεις αυτές άρχισε πρόσφατα να εφαρμόζεται η τεχνική του vaginal seeding, στην οποία πάω στο δέρμα των νεογνών που γεννιούνται με καισαρική τομή αλείφονται γάζες που έχουν "εμποτισθεί " με κολπικά υγρά της εγκύου , ώστε να μεταφερθεί στο νεογνό η ωφέλιμη κολπική χλωρίδα , επηρεάζοντας έτσι ευμενώς το ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ του νεογνού. 
Ενώ στη θεωρία κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φανεί έξυπνο ή και χρήσιμο , στην πράξη αποδεικνύεται επικίνδυνο για μετάδοση λοιμώξεων στο νεογνό με Group B Στρεπτόκοκκο , Ναισσέρια , Χλαμύδια
Μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα της μεθόδου και οι παγκόσμιες ιατρικές εταιρίες λαμβάνουν επίσημα αρνητική στάση απέναντυ στην πρακτική αυτή. 
Εκεί που πρέπει και μπορούμε να επικεντρώσουμε την προσοχή μας είναιστην ελάττωση των ποσοστών της καισαρικής τομής και στη στήριξη του φυσιολογικού τοκετού, του VBAC και του θηλασμού , παρά στην αμφιβόλου χρηστικότητας κ πιθανώς επικίνδυνη πρακτική του vaginal seeding.
 
Links: 
 
 
 
 
 
 

Παχυσαρκία της εγκύου πρίν από την έναρξη της εγκυμοσύνης σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο δυστοκίας ώμων κατά τον τοκετό.


Αυτό έδειξε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal Obstetrics & Gynaecology, στο τεύχος Μαρτίου 2018.

Τα συμπεράσματα προέκυψαν για μετα-ανάλυση 20 διαφορετικών ερευνών , που έγινε από Κινέζους ερευνητές, και συμπεριέλαβε αποτελέσματα από 2.2 εκατομμύρια έγκυες γυναίκες.
Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε 3 κατηγορίες, ανάλογα με τον δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ): κάτω από 30 , 30-35, και πάνω από 40.
Η έρευνα έδειξε πως όσο αυξάνονταν η μάζα σώματος , τόσο πιο συχνά εμφανίζονταν δυστοκία ώμων στο έμβρυο κατά τον τοκετό .
Τα ευρήματα αυτά είναι χρήσιμα για τον κλινικό μαιευτήρα, για την προετοιμασία του τοκετού και την κατάλληλη συμβουλευτική της εγκύου.

Links:
https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1471-0528.14841

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28766922

Μελέτη από τη Νορβηγία, που δημοσιεύεται αυτό το μήνα στο διεθνές κύρους ιατρικό περιοδικό American Journal Obstetrics and Gynecology , μελετάει το περιγεννητικό αποτέλεσμα μετά από ρήξη μήτρας. 

Η μελέτη περιλαμβάνει όλες τις διεγνωσθείσες περιπτώσεις ρήξης μήτρας σε 2.5 εκατομμύρια τοκετούς , από το 1967 ως το 2008. Αναγνωρίσθηκαν 244 ρήξεις μήτρας. 
Από αυτές τις περιπτώσεις αναγνωρίσθηκαν 109 νεογνά απόλυτα υγιή κατά τη γέννηση (45%) , 56 νεογνά που χρειάστηκαν μονάδα νεογνών (23%) , 64 νεογνά που απεβίωσδαν (26%) και 15 νεογνά με ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια ( 6%).
Ενδιαφέρον εύρημα της αναδρομικής μελέτης ήταν η στατιστικά σημαντική διαφορά στο ποσοστό επιβίωσης, όταν ο χρόνος αντίδρασης (χρόνος επιτέλεσης επείγουσας καισαρικής τομής ) ήταν μικρότερος από 20 λεπτά από τη διάγνωση , σε σύγκριση με χρόνο αντίδρασης μεγαλύτερο από 30 λεπτά από τη διάγνωση . 
Η μελέτη συμπεραίνει πως όταν η αντίδραση είναι άμεση , αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα επιβίωσης του νεογού σε περίπτωση εμφάνισης ρήξης μήτρας. 
 
Η μελέτη αυτή αναδεικνύει τη σημασία κλινικής εμπειρίας του ιατρού στο φυσιολογικό τοκετό μετά απο καισαρική (vbac), ώστε να αναγνωρίσει την επιπλοκή έγκαιρα . Επίσης αναδεικνύει τον κίνδυνο επιτέλεσης φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική στο σπίτι , όπου δεν υπάρχει επαρκής χρόνος αντίδρασης σε περίπτωση επιπλοκής, με καταστροφικές συνέπειες για το νεογνό.
 
Links:
-http://www.ajog.org/article/S0002-9378(18)30291-6/fulltext?rss=yes
 

Προσκεκλημένος ομιλιτής του ΙΕΚ Παστέρ ήταν πριν λίγες ημέρες ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος κος Νίκος Παπανικολάου.

 
Η ομιλία είχε θέμα την αντισύλληψη και το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Στην κατάμεστο αμφιθέατρο του βιβλιοπωλείου Μαλλιάρης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αναλύθηκαν εκτενώς ενδιαφέροντα θέματα που απασχολούν τους σπουδαστές επαγγελμάτων υγείας του ΙΕΚ ,και δη της νεαρής ηλικίας και δόθηκε η δυνατότητα στους σπουδαστές να εμπλακούν σε έναν δημιουργικό διάλογο που κατέρριψε μύθους και επιβεβαίωσε αλήθειες. 
 
 

Προσκεκλημένος ομιλητής της φετινής ExpoBaby 2018 ήταν λίγες ημέρες πριν ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος κος Νίκος Παπανικολάου , διευθυντής του κέντρου Eleucis στη Θεσσαλονίκη.

Το θεμα της ομιλίας ήταν ΄Σε ασφαλή ύδατα :τοκετός στο νερό΄, όπου αναλύθηκαν διεξοδικά τα οφέλη και τα μυστικά του τοκετου στο νερό. 
Ο τοκετός στο νερό στη χώρα μας διαδίδεται όλο και περισσότερο , καθώς βοηθά στη χαλάρωση και κινητικότητα της μητέρας και στην αντιμετώπιση των οδυνών κατά τη διάρκεια του τοκετού.
 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή πολλών καταξιωμένων ομιλητών , εκθετών και πλήθος κοινού.
 
Περισσότερα για την εκδήλωση μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα του expo Baby
 
07 Μάρτιος 2018

Expo Baby 2018

Η ομάδα του Eleucis συμμετέχει στη φετινή EXPO BABY 2018 με 2 προσκεκλημένους ομιλητές : τον Γυναικολόγο κο Νίκο Παπανικολάου και τη Διαιτολόγο κα Σταυρινή Σταύρου.

Πώς επιδεινώνει η εγκυμοσύνη την ακράτεια ούρων και την ποιότητα ζωής σχετικά με το πυελικό έδαφος ?

Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως η 1η εγκυμοσύνη μπορεί να επιδεινώσει ή προκαλέσει συμπτώματα ακράτειας ούρων - κοπράνων και να επηρεάσει αρνητικά τον υποκειμενικό βαθμό ποιότητας ζωής της γυναίκας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 627 έγκυες γυναίκες στις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το ποσοστό ακράτειας ούρων αυξήθηκε από το 33% των γυναικών στο 1ο τρίμηνο - σε 69% των γυναικών στο 3ο τρίμηνο της κύησης. Ακράτεια κοπράνων από το 8% στο 16% (από το 1ο στο 3ο τρίμηνο κύησης αντίστοιχα) ενώ το υποκειμενικό σκορ ποιότητας ζωής ελαττώθηκε.

Η έρευνα αυτή έρχεται σε συμφωνία με προυπάρχουσες μελέτες και αναδεικνύει την αρνητική επίδραση της εγκυμοσύνης πάνω στο πυελικό έδαφος και στα συμπτώματα από το ουροποιητικό σύστημα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι Παγκόσμιες Εταιρίες Ουρογυναικολογίας και Πυελικού Εδάφους υπογραμμίζουν την ανάγκη εκγύμνασης του πυελικού εδάφους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης , επισημαίνοντας τα οφέλη για την υγεία της γυναίκας.Η χορήγηση των κατάλληλων οδηγιών από γυμναστή και η φροντίδα του πυελικού εδάφους από ουρογυναικολόγο βεβαιώνει την ολιστική προσέγγιση της εγκυμοσύνης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο διεθνούς φήμης περιοδικό ουρογυναικολογίας International Urogynaiecology Journal

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28417155

 

27 Ιανουάριος 2018

Κοπή πίτας 2018

Έγινε χθες 26/01 η κοπή πίτας του ιατρείου Eleucis για το 2018.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε γνωστό νυχτερινό bar-restaurant της Θεσσαλονίκης , με παρουσία όλων των συνεργατών του ιατρείου.
 
Το φλουρί έπεσε στο ίδιο το ιατρείο , συνοδεύοντας τις ευχές όλων για ένα έτος γεμάτο υγεία, επιτυχίες και πολλά ευτυχισμένα μωρά.  

2-4 ώρες γυμναστικής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ελαττώνουν κατά 15% τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μετα-ανάλυση από τη Νορβηγία , μελετώντας 43 υπάρχουσες μελέτες στη διεθνή βιβλιογραφία , με 172 χιλιάδες συμμετέχουσες έγκυες.

Η ωφέλιμη αυτή συσχέτιση φάνηκε στη γυμναστική δραστηριότητα και όχι σε χαμηλής έντασης περπάτημα.
Η πιθανή αιτιολογία της ευεργετικής δράσης της γυμναστικής στον κίνδυνο πρόωρου τοκετού βρίσκεται στην διατήρηση του σωματικού βάρους και στην ελάττωση της συχνότητας διαβήτη κύησης και υπέρτασης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η μελέτη δεν απαντάει ξεκάθαρα στο ΄πόσο έντονη ΄πρέπει να είναι η γυμναστική , πάραυτα οριοθετεί τον μέγιστο όφελος στις 2-4 ώρες την εβδομάδα.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο τεύχος Νοεμβρίου του έγκυρου ιατρικού περιοδικού BJOG .

link: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1471-0528.14723/full

 

Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D πριν τις 20 εβδομάδες εγκυμοσύνης αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης αυτισμού στα παιδιά ως την ηλικία των 6 ετών.

Αυτό φάνηκε σε μελέτη από την Αυστραλια , που παρατήρησαν αυξημένα περιστατικά αυτισμού στα παιδιά εγκύων με επίπεδα βιταμίνης D μικρότερα των 25.0 nmols.
Παρότι ο αυτισμός αποτελεί πολυπαραγοντική νόσο , η μελέτη υποσημαίνει την ολοένα αυξανόμενη σημασία της βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη

link : https://www.theguardian.com/society/2016/dec/14/autism-linked-to-vitamin-d-deficiency-during-pregnancy-researchers-find?utm_content=bufferc9ffb&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

 

Είναι η τοκόλυση διαρκείας αποτελεσματική ?

Πρόσφατη μετα-ανάλυση , δημοσιευμένη στο έγκυρο διεθνές περιοδικό BMJ έδειξε πως η τοκόλυση διαρκέιας ΔΕΝ βελτιώνει το περιγεννητικό αποτέλεσμα , σε σύγκριση με την τοκόλυση 2 ημερών . Για τον λόγο αυτό δεν συστήνεται .
Η τακτική του over-treatment (της υπερχορήγησης φαρμάκων δηλαδή ) εφαρμόζεται πολλές φορές από τον ιατρό υπό τον φόβο της ευθύνης λόγω 'αδράνειας' και της δυσαρέσκειας που μπορεί να προκαλέσει ο πρόωρος τοκετός στους γονείς.
Στην κλινική πράξη πάραυτα η χορήγηση τοκολυτικών πέραν των 48 ωρών δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αλλάξει περαιτέρω το τελικό αποτέλεσμα.

Η μετα-ανάλυση αυτή έρχεται να προστεθεί στις συστάσεις των διεθνών πρωτοκόλλων περί τοκόλυσης 48 ωρών . Το φάρμακο που προτείνεται στην τοκόλυση ήταν η νιφεδιπίνη (adalat) σε αντίθεση με τη ριτοδρίνη (utopar) η οποία εγκαταλείφθηκε και έπαψε να μελετάται στη διεθνή ερευνητική βιβλιογραφία εδώ και πάνω από μια δεκαετία , λόγω των ανεπιθύμητων ενεργειών της.

links : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27550838


http://onlinelibrary.wiley.com/.../10.11.../1471-0528.14249/full

 

Καισαρική τομή στην 1η εγκυμοσύνη παράγοντας κινδύνου για πρόωρο τοκετό στην 2η εγκυμοσύνη.


Η διενέργεια καισαρικής τομής σε τελειόμηνη πρώτη εγκυμοσύνη , η έναρξη καπνίσματος μετά την 1η εγκυμοσύνη και το διάστημα ανάμεσα στον 1ο και 2ο τοκετό μικρότερο των 18 μηνών αποτέλεσαν τους παράγοντες κινδύνου για πρόωρο τοκετό στη 2η εγκυμοσύνη.
Αυτό τουλάχιστον έδειξε έρευνα πάνω σε 36.000 γυναίκες που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε πρό ολίγων μηνών στο παγκοσμίου φήμης ιατρικό περιοδικό British Medical Journal .
Δεν γνωρίζουμε αν το εύρημα σχετικά με την καισαρική τομή ήταν τυχαίο . Οι συστάσεις της υπογραμμίζουν τη σωστή ενημέρωση του ζευγαριού από την πλευρά του γυναικολόγου.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26412012


http://ebn.bmj.com/content/early/2017/03/02/eb-2016-102586

 

Καισαρική τομή στην 1η εγκυμοσύνη παράγοντας κινδύνου για πρόωρο τοκετό στην 2η εγκυμοσύνη.

Η διενέργεια καισαρικής τομής σε τελειόμηνη πρώτη εγκυμοσύνη , η έναρξη καπνίσματος μετά την 1η εγκυμοσύνη και το διάστημα ανάμεσα στον 1ο και 2ο τοκετό μικρότερο των 18 μηνών αποτέλεσαν τους παράγοντες κινδύνου για πρόωρο τοκετό στη 2η εγκυμοσύνη.
Αυτό τουλάχιστον έδειξε έρευνα πάνω σε 36.000 γυναίκες που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε πρό ολίγων μηνών στο παγκοσμίου φήμης ιατρικό περιοδικό British Medical Journal .
Δεν γνωρίζουμε αν το εύρημα σχετικά με την καισαρική τομή ήταν τυχαίο . Οι συστάσεις της υπογραμμίζουν τη σωστή ενημέρωση του ζευγαριού από την πλευρά του γυναικολόγου.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26412012


http://ebn.bmj.com/content/early/2017/03/02/eb-2016-102586

 

Εγχείρηση σε επίπεδο DNA σε ανθρώπινα έμβρυα αφαιρεί το γονιδιακό νόσημα της β-θαλασσαιμίας (μεσογειακή αναιμία).

Μέσω της εφαρμογής της τεχνικής CRISPr επιστήμονες κατόρθωσαν να ανιχνεύσουν την ακριβή βλάβη σε επίπεδο DNA και να διορθώσουν την ελαττωματική αλληλουχία , και κατ επέκταση τη νόσο.
Η διαδικασία έγινε σε έμβρυα σε συνθήκες εργαστηρίου. Τα έμβρυα δεν εμφυτεύτηκαν στη μήτρα. Η τεχνική υπόσχεται πιθανή θεραπεία πληθώρας γενετικών νόσων στο στάδιο της γένεσις τους - αν και αναμένεται να προκαλέσει πολλαπλές συζητήσεις και διαφωνίες ως προς το τι είναι διατεθειμένη να κάνει η ιατρική στην υπηρεσία του ανθρώπου.

http://www.bbc.com/news/health-41386849?SThisFB

 

Αλγόριθμος εμβολιασμού και ανοσίας έναντι στην ιλαρά

Η ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ??

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα του πανεπιστημιου της Νέας Υόρκης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances πριν λίγες ημέρες.
Η καισαρική τομή αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας στην μετέπειτα ζωή κατά 15% .
Πώς όμως η καισαρική τομή συνδέεται με πρόκληση παχυσαρκίας?
Η απάντηση βρίσκεται στην κολπική χλωρίδα , την οποία αποκτά το νεογνό κατά τη δίοδο μέσα από το κολπικό κανάλι κατά το φυσιολογικό τοκετό. Η χλωρίδα αυτή βοηθά τον εποικισμό της χλωρίδας του εντέρου του νεογού- ενεργοποιώντας το μεταβολικό και ανοσοποιητικό σύστημα του νεογνού - προετοιμάζοντάς το για τη μετέπειτα ζωή.
Η καισαρική τομή δεν είναι "ευκολία". Είναι μία μεγάλη εγχείρηση , που πρέπει να περιορίζεται στο 15% του συνόλου των γεννήσεων ( σύμφωνα με τον ΠΟΥ) και πρέπει να γίνεται για πολύ σοβαρό λόγο.

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319697.php

 

Εγκυμοσύνη & επιληψία : ΝΕΑ δεδομένα

Νέοι ορίζοντες ανοίγουν για τις γυναίκες που πάσχουν από επιληψία και επιθυμούν να τεκνοποιήσουν.

Μελέτη από το Ισραήλ, που δημοσιεύτηκε πριν 7 μέρες στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό British Journal of Clinical Pharmacology έδειξε πως η χορήγηση ενός αντιεπιληπτικού φαρμάκου , της λαμοτριγίνης , δεν αυξάνει τον κίνδυνο ανωμαλιών ή διαταραχών του νευρικού συστήματος του εμβρύου.
Πρόκειται για την πλέον εκτεταμένη χρονικά μελέτη, όπου τέθηκαν υπό παρακολούθηση παιδιά επιληπτικών γυναικών από το 2004 ως το 2014, και ως την ηλικία των 12 ετών , ώστε να παρατηρηθούν τυχόν μακροπρόθεσμες επιπλοκές.
Τα νέα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά , καθώς τα περισσότερα αντιεπιληπτικά απαγορεύονται στην εγκυμοσύνη.

Merav Cohen-Israel et al, Short and Long Term Complications of In Utero Exposure to Lamotrigine, British Journal of Clinical Pharmacology (2017). DOI: 10.1111/bcp.13437

https://m.medicalxpress.com/news/2017-10-epilepsy-drug-safe-pregnancy.html

 

Ελαττώνοντας τη συχνότητα πρόωρου τοκετού στις δίδυμες κυήσεις : Προγεστερόνη / Περίδεση τραχήλου / Πεσσοί ? είναι κάποιο από αυτά αποτελεσματικό?

Η απάντηση δίνεται σε μελέτη της βιβλιογραφίας που δημοσιεύτηκε το φετινό Ιούλιο στο διεθνούς φήμης ιατρικό περιοδικό BJOG . Η ανασκόπηση συμπεριέλαβε 23 μελέτες με 6626 γυναίκες με δίδυμο κύηση.

Κατά την ανάλυση της βιβλιογραφίας προέκυψε πως κανένα από τα παραπάνω ( χορήγηση προγεστερόνης / περίδεση τραχήλου και κολπικά δαχτυλίδια) δεν κατάφερε να ελαττώσει τη συχνότητα πρόωρου τοκετού σε δίδυμο κύηση.
Η χορήγηση προγεστερόνης συσχετίσθηκε με καλύτερα αποτελέσματα σε ότι αφορά τη συχνότητα εμφάνισης πολύ χαμηλού βάρους γέννησης και συχνότητα χρήσης μηχανικού αερισμού .

Η μελέτη δημοσιεύεται στο τεύχος 124 Ιουλίου 2017.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28176485


http://onlinelibrary.wiley.com/.../1.../1471-0528.14513/abstract

 

Νέες μελέτες δείχνουν πως παρατεταμένο 3o στάδιο τοκετού μπορεί να συνδέεται με πιθανότητα αιμορραγίας.

Το 3ο στάδιο τοκετού αποτελεί το στάδιο εξόδου του πλακούντα από τη μήτρα. Μέχρι σήμερα θεωρούνται φυσιολογικά τα 30 λεπτά.
Πρόσφατη έρευνα από το Washington University School of Medicine in St. Louis σε 7000 γυναίκες έδειξε πως αυξημένη πιθανότητα αιμορραγίας παρατηρήθηκε όταν το 3ο στάδιο τοκετού ξεπέρασε το 20 λεπτά , θέτοντας ερωτήματα στο εάν ο χρόνος αναμονής για την έξοδο του πλακούντα πρέπει να αναθεωρηθεί στα 20 αντί των 30 λεπτών.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο διεθνές ιατρικό περιοδικό Obstetrics & Gynecology στο τεύχος του Μαίου 2016.

link: https://medicalxpress.com/news/2016-04-definition-prolonged-third-stage-labor-outdated.html

Συσχέτιση ανάμεσα σε παχυσαρκία της εγκύου και νεογνικών θανάτων?

Η ερευνα , η μεγαλυτερη στο ειδος της ,δημοσιευτηκε στο εγκυρο ιατρικο περιοδικο Obstetrics and Gynaecology , μελετησε τους νεογνικους θανατους σε 6 εκατομμυρια τοκετους , στις ΗΠΑ το διαστημα 2012 - 2013 .
Σε συγκριση με μη-παχυσαρκες έγκυες , οι νεογνικοί θάνατοι ήταν αυξημένοι κατά 32% στις έγκυες με παχυσαρκία τύπου Ι και κατά 73% στις έγκυες με παχυσαρκία τύπου ΙΙΙ .
Η μελέτη απομόνωσε τους υπόλοιπους επιβαρυντικούς παράγοντες.
Οι μελέτες αυτές αναδεικνύουν την ανάγκη ελέγχου της παχυσαρκίας στο γενικό πληθυσμό , με επέκταση στην εγκυμοσύνη , και την συμβουλευτική σχετικά με σωστή διατροφή και σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στο Eleucis κάθε εγκυμοσύνη δεν προσεγγίζεται μόνο από γυναικολόγο . Κάθε έγκυος λαμβάνει εξατομικευμένο διαιτολόγιο και οδηγίες από την ειδικό διαιτολόγο και γυμνάστρια του team

links: https://medicalxpress.com/news/2016-01-strong-link-pre-pregnancy-obesity-infant.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26942355

Η διενέργεια vbac στο σπί συστήνεται να αποφεύγεται λόγω αυξημένου κινδύνου επιπλοκών στο νεογνό.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ ,σε 2.4 εκατομμύρια τοκετούς που πραγματοποιηθηκαν στο σπίτι και ανακοινωθηκε στο ετήσιο συνεδριο της αμερικάνικης εταιρίας μαιευτήρων γυναικολογων (ACOG).

Η θέση του Αμερικάνικου κολλεγίου ειναι σαφής , ορίζοντας ως μέρος διενέργειας φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική μόνο την οργανωμένη κλινική.

Η διενέργεια vbac στην Ελλάδα αυξάνεται διαρκώς. 


Κρίνεται σκόπιμο να τεθούν σαφείς συστάσεις, ώστε να διενεργείται μόνο απο ιατρούς που έχουν μεγάλη εμπειρία και σε οργανωμένα ιατρικά κέντρα.

link: https://medicalxpress.com/news/2016-05-prior-c-section-complications-home-birth.html

Η πρώτη γέννα- η σημαντικότερη γέννα !

Γυναίκες που γεννάνε το 1ο τους παιδί με καισαρική τομή διατρέχουν σαφώς μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών σε επόμενους τοκετούς ( νοσηλεία σε μονάδα εντατικής - αφαίρεση της μήτρας - μετάγγιση αίματος ) σε σχέση με τις γυναίκες που γέννησαν το πρώτο τους παιδί με φυσιολογικό τοκετό.

Αυτά ανάφερε ο πρόεδρος του Αμερικάνικου κολλεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων βασισμένος σε στατιστικά στοιχεία.
Χρειάζεται προσπάθεια , ώστε να ενημερωθούν οι γυναίκες σωστά για τα οφέλη του φυσιολογικού τοκετού , ενώ και η κλινική πρακτική πρέπει να βελτιωθεί , ώστε να βάζει ως κέντρο την έγκυο γυναίκα και το νεογνό.

link: https://medicalxpress.com/news/2015-05-evidence-c-sections-riskier-moms.html

Ερευνα LIMIT : Διατροφικές οδηγίες και οδηγίες σωματικής δραστηριότητας κατά την εγκυμοσύνη μπορούν να επηρεάσουν θετικά το ποσοστό λιπώδους ιστού ΚΑΙ στο έμβρυο.

Αυτό έδειξε η έρευνα LIMIT σε 2212 παχύσαρκες ή υπέρβαρες έγκυες γυναίκες σε συνδυασμένη μελέτη Αυστραλών και ΝεοΖηλανδών ερευνητών.

Πρόκειται για την πρώτη στο είδος της έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο διεθνές περιοδικό BJOG και αποδεικνύει τη σημασία της προσέγγισης και παρακολούθησης της εγκυμοσύνης συνολικά και ολιστικά.

Παρόμοια προσέγγιση ακολουθείται και στο Eleucis -όπου κάθε έγκυος γυναίκα λαμβάνει ειδικές οδηγίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από τη διαιτολόγο και τη γυμνάστρια του team.

Link: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1471-0528.13777/abstract

Οι διεθνείς συστάσεις για την υπεροχή του φυσιολογικού / κολπικού τοκετού έναντι της καισαρικής τομής παραμένουν αμετάβλητες.
Πάραυτα καταβάλλεται σοβαρή προσπάθεια , ώστε η αντιμετώπιση της εγκυμοσύνης να γίνεται ολιστικά, και στην όλη προετοιμασία της γυναίκας να συμπεριλαμβάνεται η φροντίδα του πυελικού της εδάφους.


".....αν μπορούσαμε να εμφυτεύσουμε οι ουρογυναικολόγοι στο κεφάλι των μαιευτήρων πως μια εγκυμοσύνη δεν ξεκινάει ούτε τελειώνει στο τί συμβαίνει μέσα στην κοιλιά της γυναίκας μόνο - τότε ο κόσμος των γυναικών θα ήταν πιο ευτυχισμένος "
Η προετοιμασία και φροντίδα του πυελικού εδάφους της εγκύου γυναίκας δυστυχώς περνάει συχνά στα ψιλά γράμματα, με αποτελέσματα αρνητικά για την ίδια τη γυναίκα, την μελλοντική μητέρα, τα οποία δεν είναι άμεσα εμφανίσιμα.
Ο βέλτιστος συνδυασμός της μαιευτικής φροντίδας, με την ουρογυναικολογική προσέγγιση της εγκυμοσύνης επιτυγχάνει το επιθυμητό αποτέλεσμα σύμφωνα με τις προδιαγραφές των παγκόσμιων ουρογυναικολογικών εταιρίων.

Ως ταύτιση με τις διεθνείς οδηγίες, στο Eleucis προετοιμάζουμε κάθε έγκυο γυναίκα από την αρχή της κύησης, παρέχοντας εξειδικευμένες οδηγίες και συνεδρίες φροντίδας του πυελικού εδάφους.
Γιατί μετά τον τοκετό η μητέρα παραμένει γυναίκα...

Σελίδα 1 από 2